Friday, June 15, 2007

Wanadoo? Wanadont!!

Oke, de opdracht was simpel. Mijn moeder wil graag haar Wanadoo-email (van haar oude inbel-abonnement) door laten sturen naar haar gmail-account. Daar bestaan een aantal geweldige opties voor. Om te beginnen zou je kunnen proberen de Google-slimmigheid te gebruiken. Gmail ondersteund het binnenhalen van mail van andere accounts, in dit geval Wanadoo (tegenwoordig Orange)) via het zogenaamde pop3-protocol. Klinkt ingewikkeld, maar simpel gezegd komt het hierop neer. Computer van Google meld zich bij computer van Wanadoo. Computer van Google vraagt om email van gebruiker. Computer van Wanadoo vraagt om wachtwoord. Computer van Google geeft wachtwoord, en daarop stuurt computer van Wanadoo keurig de mailtjes door. Simpel. Helaas, ik zou dit verhaal niet schrijven als dit gelukt zou zijn. De Wanadoo-jongens en meisjes hebben bedacht dat ze dit pop3 gebeuren alleen accepteren via een vast ip-adres, namelijk, het ip-adres wat ze zelf hebben gegeven aan de gebruiker. Krijg je (bijvoorbeeld door verhuizing naar een andere ISP) een ander IP-adres, dan kun je vervolgens niet meer je mail downloaden.

Gelukkig er zijn nog andere alternatieven. Bijvoorbeeld: email laten forwarden door Wanadoo. Ik heb gezocht, en gezocht en gezocht. De optie om een mail te laten forwarden (ik ken de optie al sinds ik 10 jaar geleden online ging) kennen ze bij Wanadoo simpelweg niet. Althans, ik heb hem niet kunnen vinden (en ik ben geen digibeet, vind ik zelf).

Dus, ik bellen.
Dit telefoongesprek kost circa 10 cent per minuut.
Goedemiddag, u spreekt met de helpdesk van Wanadoo/Orange. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn vragen wij u nu om uw klantnummer in te toetsen.

Dank u. Hebt u een huppeldepup abonnement, kies 1. Hebt u een zusenmezoveel abonnement, kies 2, hebt u dit of dat abonnement, kies 3.... kies 4 ... kies 5.

Dank u. Om uw vraag zo snel mogelijk te kunnen behandelen, vragen wij u een keuze te maken uit de volgende opties: hebt u vragen over uw adsl.... kies 1, hebt u vragen over...... kies 2, kies 3 kies 4 kies 5.

[...enkele niveaus uit dit menu weggelaten, circa 10 minuten en circa 1 euro en circa 1000 hartkloppingen verder...]

u hebt een vraag over email.
Met vragen over email, kunt u het beste het volgende nummer bellen: 0900 xxxx. De verbinding wordt nu verbroken.

Wel alle.... nou, toch de moed maar niet verliezen en dat nummer gebeld. Na de mededeling dat dit nummer maarliefst 50 cent per minuut kost, hoor ik helemaal niets. Een dode lijn. Enkele minuten (en dus zeker 1 a 1,50 euro) later geef ik dit maar op.

Tenslotte zou je nog een soort macrootje kunnen instellen. Zoiets als: wanneer er mail binnenkomt, dan die meteen doorsturen. Helaas kent wanadoo ook die optie niet. Een macrootje is wel in te stellen, maar die kan alleen email naar een andere map verplaatsen.

Dus een mailtje gestuurd naar de helpdesk. Gezellig wat tekst in zitten typen, en dan krijg je als antwoord:
De e-mail die binnenkomt op dit e-mailadres wordt door ons niet meer gelezen. We krijgen zoveel spam op dit adres.... Tja, als je Wanadoo of Orange heet, en dan je email niet meer kan filteren op spam.... dan gaat bij mij het licht wel even uit.

Na anderhalf uur prutsen neem ik een kloek besluit.
Ik geef het op.
Ik laat me niet meer iriteren door een bedrijf als Wanadoo of Orange.
Tijd om lekker buiten te gaan zitten en van een zomeravond te genieten.
Wanadoo,
Wanadont,
Wanawont,
Mastodont
...

No comments: